back to top
BiznisAmerika pokreće tužbu protiv Apple-a zbog monopolističkog ponašanja i gušenja konkurencije.

Amerika pokreće tužbu protiv Apple-a zbog monopolističkog ponašanja i gušenja konkurencije.

- Advertisement -

Američke Države su tužile vlastitu “pilić” kompaniju Apple, zbog navodnog kršenja antimonopolskih zakona. Prema Index.hr portalu, ovo je posljednje poglavlje u borbi za pravednije tržište pametnih telefona, s potencijalnim posljedicama koje prelaze okvire Applea.

iOS 17.4.1 je dostupan za preuzimanje

Tužba podnesena saveznom sudu u New Jerseyju optužuje Apple za zloupotrebu dominantne pozicije na tržištu putem kontrole nad iPhoneom kako bi istisnuo konkurenciju i ograničio izbor potrošača.

- Advertisement -

Ministarstvo pravde tvrdi da Apple uspostavlja “fluidna pravila” kako bi spriječio inovacije i gušio konkurenciju, što rezultira “gušenjem rasta novih aplikacija” i ograničavanjem izbora potrošača.

iPhone 16 modeli s tanjim okvirom

Konkretno, tužba navodi nekoliko ključnih primjera antikonkurentnog ponašanja:

  • Blokiranje aplikacija: Apple je navodno blokirao ili ograničio funkcionalnost aplikacija trećih strana, što ograničava izbor potrošača.
  • Suzbijanje konkurentskih usluga: Apple je optužen za otežavanje ili onemogućavanje usluga streaminga glazbe i videa u oblaku koje ne ovise o Apple Music i Apple TV+.
  • Ograničavanje digitalnih novčanika: Apple navodno ograničava korištenje digitalnih novčanika trećih strana na svojim uređajima, favorizirajući Apple Pay.
  • Sprečavanje konkurencije hardvera: Tužba tvrdi da Apple ograničava funkcionalnost pametnih satova i drugih uređaja koji nisu proizvedeni od njih, što smanjuje njihovu atraktivnost za potrošače.

Ministar pravde Merrick Garland izrazio je zabrinutost da će Apple, ako se ne obuzda, nastaviti jačati svoj monopol na tržištu pametnih telefona, što bi moglo rezultirati višim cijenama za potrošače i programere, te ograničavanjem inovacija.

4 24 2

Apple je energično negirao ove optužbe, tvrdeći da je tužba “pogrešna i faktografski i zakonski”. Tvrtka tvrdi da njihov operativni sustav i poslovne prakse omogućavaju stvaranje sigurnih i inovativnih proizvoda koje korisnici vole i očekuju. Apple je također istaknuo da se “energično brani” protiv ove tužbe i vjeruje da će pobijediti na sudu.

iOS 18 implementira Google Gemini

Ovo je treći put od 2009. godine da je Ministarstvo pravde tužilo Apple zbog antimonopolskih pitanja. No, ovo je prva velika antimonopolska akcija protiv njih pod Bidenovom administracijom.


tekst1sl1 13

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU