back to top
ZANIMLJIVOSTIDubai se obavezao na implementaciju letjelica za taksiranje do 2026. godine.

Dubai se obavezao na implementaciju letjelica za taksiranje do 2026. godine.

- Advertisement -

Posljednji događaji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima obilježeni su potpisivanjem sporazuma o pokretanju komercijalne usluge letećih taksi do 2026. godine, što će Dubai učiniti prvim gradom na svijetu koji nudi električnu taksi uslugu na širem urbanom području.

Prema informacijama koje je prenijela novinska agencija Emirates (WAM) na platformi X, leteći taksi u pitanju je Joby Aviation S4. Ovaj električni vazdušni taksi ima kapacitet za pilota i četiri putnika, ističući se nultom emisijom izduvnih gasova.

Specifikacije ovog vozila uključuju maksimalni domet leta od 161 kilometra i maksimalnu brzinu od 320 kilometara na sat. Usluga će biti dostupna na različitim lokacijama, uključujući Međunarodni aerodrom Dubai, centar grada, Dubai Marinu i Palm Jumeirah.

Prema saopštenju, putovanje između Međunarodnog aerodroma Dubai i Palm Jumeiraha, koje trenutno traje 45 minuta automobilom, bit će smanjeno na impresivnih 10 minuta putem letećeg taksija. Ova inicijativa naglašava Dubaijevu posvećenost inovacijama i održivom transportu na globalnom nivou.

Izvor: ( it-mixer.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU