back to top
INTERNETGoogle počeo proces ukidanja kolačića trećih strana

Google počeo proces ukidanja kolačića trećih strana

- Advertisement -

U decembru je Google najavio da će prestati koristiti kolačiće na svojem pretraživaču Google Chrome za 30 miliona korisnika širom svijeta, što čini oko 1% ukupnih korisnika Chrome-a.

Google će automatski blokirati kolačiće trećih lica za milione korisnika Chrome-a 4. januara, sprječavajući druge web stranice da prate vašu aktivnost. Ova tehnologija će biti zamijenjena “Zaštitom praćenja”.

Kolačići su mali podaci koji mogu pratiti vaše ponašanje tokom pretrage i znati vaše preferencije dok posjećujete određenu web stranicu. Iako se kolačići uglavnom koriste za prikazivanje personalizovanih oglasa i proizvoda, imaju potencijal da pristupe vašim ličnim podacima i usporavaju vaš pretraživač kroz zauzimanje propusnog opsega.

Google je odlučio eliminirati kolačiće za milione korisnika zbog navedenih razloga, iako će ovaj potez trenutno uticati samo na 1% korisnika Chrome-a. Planira se da se reši kolačića za sve korisnike do kraja 2024. godine. Ipak, s obzirom na to da je oglašavanje glavni izvor prihoda za Google, potpuno se ne može odreći kolačića.

Uvođenjem “Zaštite praćenja”, Google želi blokirati kolačiće sa web stranica trećih lica za 30 miliona korisnika Chrome-a na Windowsu, Mac-u, Linuxu, Androidu i iOS-u od 4. januara. Pored toga, nova funkcija pod imenom Tema oglasa će omogućiti prikazivanje relevantnog oglašavanja na osnovu vaše nedavne pretrage, umjesto korišćenja kolačića trećih lica.

- Advertisement -

Tema oglasa će se oslanjati na vašu pretragu u određenom periodu kako bi odredila vaše interese, bez korišćenja kolačića trećih lica. Ovim funkcijama, Google će moći identifikovati vaše preference lokalno.

Izvor: ( www.itvesti.info / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU