back to top
ZANIMLJIVOSTIIpak, otisci prstiju nisu tako jedinstveni kao što se mislilo

Ipak, otisci prstiju nisu tako jedinstveni kao što se mislilo

- Advertisement -

Nedavno istraživanje sa Univerziteta Kolumbija otkrilo je da otisci prstiju na ljudskim rukama nisu baš toliko jedinstveni kao što se ranije mislilo. Ovo otkriće može imati veliki uticaj na forenzičku nauku, posebno kada je riječ o otkrivanju i rješavanju zločina. Vještačka inteligencija, poznata kao „duboka kontrastna mreža“, koju su razvili naučnici sa Univerziteta Kolumbija, pokazala je sposobnost da sa tačnošću od 77 odsto predvidi pripadnost otisaka prstiju različitih prstiju iste osobe, prenosi portal Nezavisne.

Ovo istraživanje dovodi u pitanje dugogodišnje vjerovanje u jedinstvenost „intrapersonalnih otisaka prstiju“, što je imalo značajan efekat na forenzičku praksu. Tradicionalno se smatralo da su otisci prstiju različitih prstiju jedne osobe jedinstveni, što bi otežalo policiji da poveže otiske sa jednim počiniocem ako bi on ostavio otiske na različitim mjestima zločina.

Naučnici su obučili vještačku inteligenciju na osnovu 60.000 otisaka prstiju, fokusirajući se na uglove i zakrivljenosti vrtloga i petlji u sredini otiska prsta. Rezultati su pokazali da je ova metoda mogla sa visokom preciznošću predvidjeti pripadnost otisaka različitih prstiju iste osobe.

Doktor Hod Lipson, koji je nadgledao studiju, izrazio je mišljenje da bi ovo otkriće moglo dovesti do ponovnog otvaranja starih slučajeva i čak oslobađanja nevinih osoba. Ova tehnika se razlikuje od tradicionalnih metoda koje se fokusiraju na detaljne karakteristike minucija, grananja i završetaka brazda otisaka prstiju.

Iako se pokazalo da otisci prstiju nisu toliko jedinstveni međusobno koliko se mislilo, vjerovatnost da dvije osobe imaju identične otiske prstiju ostaje veoma mala, procjenjuje se na manje od jedan prema 64 milijarde. Različiti faktori poput genetike, dužine pupčane vrpce, položaja u materici, krvnog pritiska, ishrane i brzine rasta prsta doprinose jedinstvenosti otisaka prstiju, održavajući visok nivo individualnosti.

- Advertisement -

Ovo istraživanje pruža uvid u mogućnosti primjene vještačke inteligencije u forenzičkoj analizi otisaka prstiju, otvarajući novo područje istraživanja u oblasti kriminalistike.

Izvor: ( it-mixer.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU