back to top
BiznisKina želi zabraniti upotrebu Intel i AMD procesora i Windows operativnog sistema...

Kina želi zabraniti upotrebu Intel i AMD procesora i Windows operativnog sistema na državnim računalima.

- Advertisement -

Kina je nedavno izdala smjernice s ciljem ograničavanja korištenja američkih procesora, poput Intela i AMD-a.

Kina je pionir kada je u pitanju ugradnja solarnih panela.

Nova pravila zabranjuju korištenje Microsoft Windowsa i drugih stranih baza podataka u korist domaćih rješenja, prema izvještaju Financial Timesa od nedjelje.

Prema novim smjernicama, sve vladine agencije iznad općinske razine trebaju koristiti računala i poslužitelje s hardverom koji se smatra “sigurnim i pouzdanim”.

Kina proširuje zabranu korištenja iPhone-a na dodatne pokrajine.

- Advertisement -

Na odobrenom popisu hardvera nalaze se čipovi tvrtki poput Huaweija i Phytiuma, obje zabranjene u SAD-u. Ovaj potez bi mogao značajno utjecati na financijsku situaciju ovih tvrtki.

Microsoft Copilot je dostupan na Android i iOS platformama.

Prema podacima iz FT-a, Kina je ostvarila 27% Intelove prodaje od 53 milijarde dolara, dok je AMD imao 15% od 23 milijarde dolara prihoda u istoj zemlji. No, treba napomenuti da ovi podaci ne uključuju informacije o tome koliko se čipova zapravo koristi u državnom sektoru.

Microsoft: Nova računala s umjetnom inteligencijom (Copilot) će imati minimalno 16GB RAM-a.

Ovaj potez može se smatrati odmazdom Kine na zabranu američkim tvrtkama da surađuju s kineskim proizvođačima čipova, kao i blokadom Nvidije u prodaji čipova povezanih s umjetnom inteligencijom Kini.

Iako su SAD domaćin svim glavnim igračima u dizajnu čipova zajedno s Japanom i Nizozemskom, kineske tvrtke poput Huaweija, Xiaomija i Oppoa već razvijaju vlastita rješenja.

Koristite kameru vašeg Android telefona ili tableta na Windowsima 11 – evo kako.

Ured za informiranje Državnog vijeća Kine, kao ni AMD i Intel, nisu odgovorili na zahtjev Reutersa za komentar. Ovakve smjernice označavaju značajnu promjenu u politici kineske vlade prema tehnološkim proizvodima, posebno u kontekstu trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a.

Ograničavanje korištenja američkih procesora i softvera može potaknuti domaću industriju tehnologije, ali istovremeno izazvati poremećaje na globalnom tržištu tehnoloških proizvoda i može otežati poslovanje američkih tehnoloških tvrtki u Kini.

Windows 12 dolazi – Qualcomm testira novo Windows na ARM čipu.

Postoje očekivanja da će ova politika imati dugoročne posljedice na trgovinske odnose između dvije najveće svjetske ekonomije.

Izvor: ( preporucamo.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU