back to top
ZANIMLJIVOSTIProphetička tehnologija Halo obećava kontrolu snova kroz upotrebu vještačke inteligencije

Prophetička tehnologija Halo obećava kontrolu snova kroz upotrebu vještačke inteligencije

- Advertisement -

Kompanija Prophetic razvija inovativnu tehnologiju pod nazivom Halo koja bi mogla omogućiti kontrolu snova u skorijoj budućnosti. Ovaj uređaj, traka koja se postavlja oko glave, namijenjena je izazivanju i održavanju lucidnih snova, gdje pojedinac postaje svjestan da sanja.

Halo, čija je cijena 2.000 dolara, trenutno je privukao interes oko 400 ljudi koji su se već stavili na listu čekanja. Međutim, uređaj za kontrolu snova još nije spreman za masovnu proizvodnju.

Ključna komponenta ovog inovativnog uređaja je vještačka inteligencija, odnosno model po imenu Morpheus-1, koji je treniran na podacima o mozgu. Prophetic objašnjava da uređaj koristi ultrazvučne holograme kako bi stimulirao određene dijelove mozga, šaljući signale koji potiču pojavu snova.

Prema riječima kompanije, ovim procesom stvaraju se vještački obrasci „snova na zahtjev“ putem fokusiranja ultrazvuka na različite elemente. Cilj je postizanje lucidnih snova, gdje pojedinac ima svijest o svojem snu i sposobnost odabira aktivnosti unutar snova.

Uprkos zanimljivom konceptu, nema dostupnih informacija o testiranju uređaja na ljudima ili o rezultatima istraživanja. Prophetic ostaje predstavljen kao predvodnik u ovom području tehnologije, otvarajući put mogućnostima kontrole snova uz pomoć vještačke inteligencije.

- Advertisement -

(IT mixer)


Izvor: ( it-mixer.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU