back to top
TVSamsung i Google se žele takmičiti sa Dolby Atmos standardom zvuka

Samsung i Google se žele takmičiti sa Dolby Atmos standardom zvuka

- Advertisement -
Samsung i Google, kao dva tehnološka diva, su najavili svoje partnerstvo koje bi moglo uzdrmali tržište audio tehnologije. Njihova saradnja rezultirala je razvojem nove 3D prostorne audio tehnologije otvorenog koda pod nazivom Immersive Audio Model and Formats (IAMF), postavljajući pitanje dosadašnje dominacije Dolby Atmosa na tržištu.

Samsung Galaxy S25 i Galaxy S25+ će imati Sony senzor kamere.

Osnovni motiv za razvoj IAMF-a leži u prepoznavanju nedostataka postojećih 3D audio rješenja, posebno Dolby Atmosa. Team istraživača iz Samsunga otkrio je da trenutne tehnologije ne uspijevaju pravilno interpretirati informacije o 3D zvuku, što rezultira manjim audio doživljajem za korisnike. IAMF dolazi kao odgovor na te izazove, implementirajući tri ključne značajke koje ga izdvajaju: okomitog zvuka, AI analize scene i prilagodbe zvuka prema individualnim preferencijama korisnika.

WooHyun Nam, član tima za vizualnu tehnologiju u Samsung Research, objasnio je kako IAMF poboljšava realističnost zvuka omogućavajući korisnicima da dožive zvuk s različitih strana – ispred, iza, s bokova, te čak iznad ili ispod njih. Integracija IAMF tehnologije u kućne TV zvučnike i soundbarove omogućuje korisnicima da dožive zvukove poput ptica koje lete iznad njihovih televizora, pružajući im jedinstveno i potpuno imerzivno iskustvo.

Jedna od ključnih prednosti IAMF-a leži u korištenju umjetne inteligencije (AI) i algoritama dubokog učenja za inteligentnu analizu scena i prilagodbu razina zvuka u skladu s tim. Personalizirane mogućnosti prilagodbe zvuka dodatno unapređuju IAMF iskustvo. Ova partnerstvo će unaprijediti audio tehnologiju i donijeti zdravu konkurenciju na tržištu. Ostaje da vidimo kako će se IAMF integrirati u buduće proizvode ove dvije kompanije i kakav će imati uticaj na tržište audio uređaja u budućnosti.

Izvor: ( preporucamo.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU