back to top
BiznisTehnološki divovi se suočavaju sa DMA zakonom u EU

Tehnološki divovi se suočavaju sa DMA zakonom u EU

- Advertisement -

Akt o digitalnim tržištima (DMA) predstavlja revoluciju u oblasti tržišnog natjecanja i može značajno utjecati na ponašanje najvećih svjetskih igrača na internetu.

Samsung Galaxy A55 i A35 su prikazani na službenim fotografijama.

Prema informacijama sa stranica Europske Komisije, DMA obećava odlučniju i bržu reakciju protiv zloupotreba položaja i ovlasti velikih digitalnih kompanija širom svijeta: novi pravni okvir Europske unije stupa na snagu danas.

Samsung Galaxy Z Flip6 / Fold 6 i detaljan prikaz baterija.

Pun efekat zakona neće odmah biti vidljiv, ali već od četvrtka, šest “nadzornika pristupa” suočit će se sa strožim ograničenjima: Googleova matična kompanija Alphabet, Amazon, Apple, vlasnik TikToka ByteDance, Meta i Microsoft.

- Advertisement -

Xiaomi SU7 će biti pušten u prodaju 28.03.2024.

Pošto je EU izvukla nauk iz dugih pravnih postupaka koji su često bili uzaludni u suzbijanju anti-konkurentskih praksi tehnoloških divova, izgleda da je konačno dobila ovlasti da te kompanije stavi pod kontrolu. DMA donosi set pravila šta je dozvoljeno, a šta nije, kako bi se osiguralo fer tržišno natjecanje.

Huawei P70 i futrole koje prikazuju različit dizajn kamere modula.

Na primjer, kompanijama se mora omogućiti veći izbor prilikom izbora internetskog pretraživača na svojim uređajima, umjesto da im se to nametne kao zadana opcija.

iOS 17.4 je u opticaju – ovdje su promjene unutar Europske unije.

Google, na primjer, neće smjeti favorizirati svoje vlastite platforme, kao što je Google Shopping, u rezultatima pretrage. Apple mora omogućiti korisnicima iPhonea da mogu instalirati alternativne aplikacije za trgovinu osim njihove App Store aplikacije, kao i aplikacije za plaćanje umjesto Apple Pay-a.

Facebook je globalno doživio pad, a s njim i Instagram.

“S obzirom na brzinu razvoja tih tržišta i na to koliko dugo klasični postupci zbog povrede tržišnog natjecanja traju, bilo je neophodno imati mogućnost intervencije ranije, prije nego što šteta postane suviše velika”, izjavio je Romain Rard, advokat u odvjetničkoj kompaniji Gide iz Bruxellesa.

Asus Zenfone 11 Ultra – svi detalji su poznati.

Apple se “izruguje” zakonu. Šest tehnoloških divova najavilo je niz promjena otkako su postali meta Europske komisije u septembru, što im je omogućilo vremena za pripremu.

GTA VI će biti objavljen u 03/2025.

Međutim, prema Rardu, još je rano donositi zaključke. “Da li je to samo minimalna usklađenost bez stvarnih promjena u ponašanju, i ako jeste, koliko daleko Komisija planira ići u primjeni Akta o digitalnim tržištima i najstrožih sankcija?”, pita se on.

Honor Magic V2 pregled.

U petak je 34 digitalnih kompanija i organizacija pozvalo Komisiju da se suoči sa Appleom, tvrdeći da su planirane promjene kako bi se uskladili s DMA-om zapravo “ruganje” tom zakonu. Novi zakon definitivno daje EU-u snažnije alate za provođenje.

Apple je predstavio 13″ i 15″ MacBook Air pogonjen M3 čipom.

Za kršenja tržišnog natjecanja, kompanije trenutno mogu biti kažnjene do 10 posto godišnjeg globalnog prometa. Ova kazna može biti povećana na 20 posto u slučaju ponovljenih prekršaja.

Zadnje Xiaomi MIUI ažuriranje uzrokuje zamrzavanje telefona – evo kako riješiti problem.

Nova pravila su oblikovana na osnovu dosadašnjih iskustava EU-a. Od 2017., EU je izrekla kazne Googleu u skoroj visini od osam milijardi eura, ne uspijevajući riješiti problem zloupotreba pozicije.

iPhone SE 4 – sličan iPhoneu 14 sa USB Type-C priključkom [CAD renderi].

Kritičari ističu da su čak i takve visoke kazne sitnica za najveće tehnološke kompanije, s obzirom na to da Google ostvaruje profit od gotovo 20 milijardi eura kvartalno.

Zbog toga je Komisija dobila ovlasti da razbije monopole, odnosno može prisiliti kompanije, ako je potrebno, da prodaju dio svog poslovanja. Neki to uspoređuju s “atomskom bombom”. Ali da li će EU zaista koristiti ovu opciju?

Sljedeća generacija Apple hardvera će koristiti A18 čipove.

“Već mjesecima razgovaramo s kompanijama kako bismo jasno stavili do znanja da su se pravila igre promijenila. Svaka kompanija koja krši pravila suočit će se sa ozbiljnim posljedicama”, izjavio je europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton za AFP.

Motorola Moto X50 Ultra fokusiran na AI i brzinu F1.

Komisija će sada pregledati planove za usklađivanje s novim pravilima svake pojedinačne kompanije i nastaviti razgovore sa divovima i zainteresiranim trećim stranama.

Call of Duty: Warzone Mobile stiže 21.03.2024.

DMA će omogućiti EU-u brže djelovanje jer olakšava teret dokazivanja za stotine stručnjaka koji su odgovorni za sprovođenje pravila u Komisiji.

Samsung Galaxy Ring neće biti kompatibilan sa iOS platformom.

Na primjer, Komisija je 2010. pokrenula postupak protiv Googlea prema starim pravilima, ali tek 2017. je mogla izreći kaznu od 2,4 milijarde eura. Nakon nekoliko žalbi, Bruxelles i dalje čeka konačnu odluku Suda EU-a.

Lava Blaze Curve 5G će biti dostupan na tržištu 05.03.2024.

Prema DMA-u, Komisija ima 12 mjeseci da donese odluku nakon pokretanja postupka protiv neke kompanije. Kako bi se izbjegle odvjetničke taktike preplavljenja regulatora sa stotinama stranica dokumenata, uvodi se ograničenje od 50 stranica po dokumentu.

Elon Musk tuži OpenAI.

Samsung Galaxy S25 dolazi sa Exynos 2500 čipom.

“DMA je važan korak ka napretku”, izjavio je Andrea Collart, ekspert za antimonopolske postupke u tvrtki Forward Global.

“DMA pokušava odgovoriti na specifične potrebe konkurenata koji se trenutno ne mogu takmičiti sa digitalnim divovima”, dodao je.

Izvor: ( preporucamo.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU