back to top
INTERNETTikTok poziva korisnike da kontaktiraju Kongres zbog nadolazeće zabrane.

TikTok poziva korisnike da kontaktiraju Kongres zbog nadolazeće zabrane.

- Advertisement -

Kako raste podrška za zakon u Kongresu koji bi efektivno zabranio TikTok u SAD-u, ova platforma za dijeljenje video sadržaja pokušava okupiti podršku među ključnom grupom: svojim korisnicima.

TikTok je poslao korisnicima u SAD-u push obavještenje u sredu, upozoravajući ih da “Kongres planira potpunu zabranu TikToka” koja bi “uklonila 170 miliona Amerikanaca njihovog ustavnog prava na slobodno izražavanje.” Stranica kaže da bi zabrana “oštetila milione poslova, uništila egzistencije brojnih kreatora širom zemlje i uskratila umjetnicima publiku.” Upozorenje uključuje način da korisnici pronađu svog predstavnika i pozovu njegovu kancelariju.

Obavještenje dolazi neposredno nakon što je Bela kuća izrazila podršku bipartizanskom zakonu usmjerenom ka TikToku, koji je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance. Zakon – nazvan Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici – odgovor je na percepirane nacionalne bezbjednosne rizike TikToka, posebno u vezi sa načinom na koji kompanija prikuplja podatke korisnika. Zakon bi zahtijevao da TikTok prekine vezu sa ByteDance-om ili rizikuje uklanjanje sa prodavnica aplikacija u SAD-u.

Ovo nije prvi takav zakon; neki članovi Kongresa pokušavaju zabraniti aplikaciju već godinama. Neke gradske i državne vlade zabranile su instaliranje TikToka na uređajima javne uprave, a prošle godine Montana je postala prva država koja je zapravo zabranila aplikaciju – mada je ta zabrana blokirana od strane sudije i trenutno se nalazi pred sudovima. Ako bude usvojen, novi zakon – koji Američki udruženi za građanske slobode tvrdi da bi kršio Prvi amandman – vjerovatno će se suočiti sa pravnim izazovima.

TikTok se prethodno obraćao svojim korisnicima kako se politički pritisak povećavao. 2023. godine, dok je podrška za drugi zakon rasla, izvršni direktor TikToka Shou Zi Chew se pojavio u videu objavljenom na zvaničnom TikTok profilu da upozori korisnike i zamoli ih da se praktično izjasne u komentarima. TikTok nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o push obavještenju i kakve druge napore planira u odgovoru na najnoviji zakon.

- Advertisement -

tiktok poziva korisnike da kontaktiraju kongres zbog nadolazeće zabrane.

Izvor: ( www.itvesti.info / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU