back to top
BiznisXiaomi: Neto dobit prilagođena za 2023. veća za 126,3%

Xiaomi: Neto dobit prilagođena za 2023. veća za 126,3%

- Advertisement -

Xiaomi (“Xiaomi” ili “Tvrtka”; dionica:1810), tvrtka za potrošačku elektroniku i pametnu proizvodnju s pametnim telefonima i pametnim hardverom povezanim putem Interneta stvari (“IoT”) u svojoj jezgri, objavila je revizorske konsolidirane rezultate za godinu završenu 31. prosinca 2023. godine.

U 2023. godini, ukupni prihod tvrtke Xiaomi bio je 271,0 milijardi RMB-a, dok je prilagođena neto dobit skočila za 126,3% dosežući 19,3 milijarde RMB-a.

Povećanje prilagođene neto dobiti daleko je nadmašilo očekivanja tržišta i označilo drugi najviši stupanj profitabilnosti od trenutka kotiranja tvrtke.

ff44

Troškovi pametnog poslovanja električnim vozilima i drugim novim inicijativama porasli su na 6,7 milijardi RMB-a (isključujući troškove kompenzacije zasnovane na dionicama povezane s pametnim električnim vozilima i drugim novim inicijativama od 0,8 milijardi RMB-a za godinu).

- Advertisement -

U četvrtom tromjesečju 2023. godine, ukupni prihod Xiaomija porastao je u dva uzastopna tromjesečja, dosegnuvši 73,2 milijarde RMB-a, što je povećanje od 10,9% u odnosu na prethodnu godinu, dok je prilagođena neto dobit porasla za 236,1% (iz godine u godinu), dosegnuvši 4,9 milijardi RMB-a. 


6 16
Xiaomi SU7

Tijekom 2023. godine, Xiaomi je revno provodio svoju ključnu operativnu strategiju dvostrukog naglaska na skaliranje i profitabilnost. 2023. godina je, također, bila inauguracijska godina za novu korporativnu strategiju Čovjek × Automobil × Dom.

Što se tiče poslovne izvedbe, u prvoj se polovici 2023. godine dogodio ubrzani rast profita, praćen kvartalnim oporavkom prihoda u drugoj polovici godine.

Oba pokazatelja pokazuju iznimnu čvrstoću i učinkovitost poslovanja. Što se tiče razvoja novog ekosustava, Xiaomi je predstavio svoj novi operativni sustav, Xiaomi HyperOS i lansirao prvo električno vozilo – Xiaomi SU7 koji je predstavljen 28. ožujka 2024. godine, a što će dodatno obogatiti Xiaomijev portfelj. 

Strategija preumim pozicioniranja potiče snažnu potražnju za flagship modelima pametnih telefona  

U segmentu pametnih telefona, globalne isporuke Xiaomija dosegle su otprilike 145,6 milijuna jedinica u 2023. godini, dok je godišnji prihod od pametnih telefona dosegnuo 157,5 milijardi RMB-a, uz bruto profitnu maržu od 14,6%.

Prema Canalysu, Xiaomi je zadržao 3. mjesto u globalnim isporukama pametnih telefona tijekom tri uzastopne godine. U četvrtom tromjesečju 2023. godine, globalne isporuke pametnih telefona tvrtke Xiaomi  iznosile su 40,5 milijuna jedinica, što
Izvor: ( preporucamo.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU