back to top
BiznisApple vs. EU: Od Svibnja odobrava NFC plaćanje i izvan Apple Pay-a

Apple vs. EU: Od Svibnja odobrava NFC plaćanje i izvan Apple Pay-a

- Advertisement -

Appleov najnoviji operativni sustav, iOS 17.4, predstavljen je prošlog mjeseca, donoseći značajne promjene za korisnike iPhonea u Europskoj uniji.

Idući Apple Watch obavijestit će obližnje uređaje ako se utapate

Ove promjene uključuju mogućnost korištenja trgovina aplikacija trećih strana te plaćanje aplikacija i usluga izvan okvira Apple App Storea. Ova inovacija, koja predstavlja značajan pomak u dosadašnjoj praksi, nije bila voljni potez kompanije Apple, već je rezultat zakonske regulative — specifično, Zakona o europskim digitalnim tržištima. Ovaj zakon je de facto prisilio Apple da implementira ove promjene, koje bi inače vjerojatno ostale neostvarene.

- Advertisement -

U sličnom kontekstu, dosad je Apple koristio svoju NFC funkcionalnost isključivo preko svoje usluge Apple Pay, čime je onemogućio korištenje ove tehnologije putem drugih servisa.

Apple iPhone SE 4 – Notch, OLED zaslon, Face ID – kada stiže?

Međutim, promjene koje dolaze s novim regulativama EU također će utjecati na ovu praksu. Europska komisija trenutno razmatra prijedlog Applea da omogući korištenje tap-to-pay NFC funkcionalnosti drugim pružateljima mobilnih platnih usluga. Očekuje se da će ova promjena stupiti na snagu već sljedećeg mjeseca, nakon što Europska komisija odobri Appleov plan.

2 82 8

Ova odluka je posljedica četverogodišnje istrage koja je pokrenuta zbog zabrinutosti oko monopolskog položaja Applea u određenim segmentima digitalnih usluga.

iOS 17.4.1 dostupan za preuzimanje

Ako plan bude odobren, Apple će izbjeći optužbe za kršenje pravila tržišnog natjecanja i potencijalno velike novčane kazne, koje bi mogle iznositi i do 10% njegovog godišnjeg globalnog prometa.


3 27

Vidi još i…

ff 4ff 4

To bi bila značajna olakšica za kompaniju, s obzirom na to da je Apple već kažnjen prošlog mjeseca s iznosom od 1,84 milijarde eura. Ova kazna je rezultat ograničavanja konkurencije u korist vlastitih usluga, konkretno u slučaju Spotifyja i drugih rivala, te predstavlja prvu antimonopolsku kaznu koju je Apple dobio u EU.

iPad slavi 14. rođendan

Ovi koraci pokazuju kako regulatorni pritisak unutar Europske unije igra ključnu ulogu u oblikovanju praksi velikih tehnoloških kompanija. Osim što pridonose većoj konkurentnosti tržišta, ove promjene mogu značajno utjecati na korisničko iskustvo, pružajući korisnicima veći izbor i fleksibilnost u upravljanju svojim digitalnim uslugama.

iPhone 16 modeli na maketi – novo/stari modul kamera i Action button svima

Apple, koji se očito nada da će ovo biti posljednji takav slučaj regulativnih sankcija, mora nastaviti prilagođavati svoje poslovne strategije kako bi se uskladio s evoluirajućim pravilima i očekivanjima regulatora.

Izvor: ( preporucamo.com / itportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU