back to top
BiznisElon Musk pokreće tužbu protiv OpenAI - itportal.ba

Elon Musk pokreće tužbu protiv OpenAI – itportal.ba

- Advertisement -

Elon Musk je pokrenuo sudski postupak protiv kompanije OpenAI, vodeće svjetske kompanije za umjetnu inteligenciju, tvrdeći da su se udaljili od svoje izvorne neprofitne misije i prekršili ugovor.

OpenAI je predstavio Soru – alat za generiranje video zapisa pomoću teksta

Kako prenosi portal Index.hr, ova tužba, podnijeta u Kaliforniji, iznosi niz optužbi protiv OpenAI-a, uključujući i partnerstvo s Microsoftom te zadržavanje tajnosti oko najnovijih generativnih AI proizvoda.

Samsung Galaxy S25 dolazi s isključivo Exynos 2500 čipom

Musk je bio suosnivač OpenAI-a 2015. godine, ali je nakon napuštanja kompanije 2018. osnovao svoju vlastitu AI tvrtku xAI. U tužbi tvrdi da je partnerstvo tvrtke s Microsoftom, vrijedno 13 milijardi dolara, suprotno osnovnoj svrsi i povelji OpenAI-a, što predstavlja kršenje ugovora.

- Advertisement -

OpenAI je osnovan s ciljem da provjeri prijetnje koje opća umjetna inteligencija (AGI) može predstavljati za čovječanstvo.

OpenAI može se pohvaliti vrijednošću od 80 milijardi dolara

Međutim, tvrtka je evoluirala u profitni entitet unutar veće strukture nakon osnivanja OpenAI LP-a 2019. godine.

Transformacija Apple Watcha: Od modnog dodatka do spašavanja života

Ova transformacija pod upravom izvršnog direktora Sama Altmana dovela je do povećanja valuacije tvrtke na 90 milijardi dolara, ističući se Altmana kao ključnog kreatora tog plana i uspjeha tvrtke.

1 161 16

Tužba također spominje privremeni otkaz Sama Altmana zbog krize u vodstvu i zabrinutosti članova odbora o rizicima umjetne inteligencije. Nakon intervencije Microsofta, Altman je vraćen na svoju poziciju, što je Muskova tužba opisala kao pobjedu za one koji žele komercijalizirati AI tehnologiju.

Huawei P70 donosi Kirin 5G čip – predstavljanje za koji dan

Muskova tužba ističe i ulogu Microsofta u OpenAI-u, optužujući ih za transformaciju tvrtke u zatvorenu podružnicu radi povećanja profita.

Elon Musk predstavio Grok – napredniji AI čak i od ChatGPT-a

Tužba također spominje Microsoftovu ulogu u razvoju AGI-a i ekonomski položaj, s Muskovim prethodnim prijetnjama tužbom zbog navodne krađe sadržaja.


1 5

Elon Musk, izvršni direktor Tesle i SpaceX-a, koji je napustio OpenAI zbog neslaganja s pravcima tvrtke, opisao je trenutne vođe OpenAI-a kao pohlepne. Dok Musk vidi AGI kao egzistencijalnu prijetnju, drugi ga vide kao izvor profita i moći, kako je navedeno u tužbi.

Samsung Galaxy Unpacked 12.07.2024. u Parizu za Galaxy Z Flip6 / Z Fold6

Ova tužba naglašava sukob između izvorne neprofitne misije OpenAI-a i njenog razvoja u profitni entitet, te ulogu Microsofta u tom procesu. Dok se borba nastavlja pred sudom, ostaje vidjeti kako će se odvijati daljnji razvoj situacije i kakve će posljedice imati na budućnost AI industrije.

Izvor: ( preporucamo.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU