back to top
PAMETNI TELEFONIExynos 2600 i vlastiti GPU

Exynos 2600 i vlastiti GPU

- Advertisement -

U svijetu mobilne tehnologije, utrka za inovacijama nikada ne jenjava. Posljednja u nizu zanimljivih vijesti dolazi iz Samsunga, koji navodno planira razviti vlastite interne GPU-ove za svoje buduće Exynos čipove. Ova nova glasina sugerira da bi prvi Exynos čip s internim GPU-om mogao stići već 2026. godine, zajedno s Exynos 2600.

Samsung One UI 6.1 na S21 i S22

Ono što čini ovu vijest posebno zanimljivom je partnerstvo Samsunga s AMD-om. Prema informacijama, Samsung će integrirati AMD-ove RDNA GPU-ove u svoje čipove, počevši od Exynos 2200, pa sve do Exynos 1480 srednje klase.

- Advertisement -

Ovo partnerstvo nije novo, budući da su prethodno najavili suradnju na Exynos 2200, no čini se da će se ovo proširiti na buduće modele.

Samsung One UI 6.1 na 8,8 milijuna uređaja

Roland Quandt i @OreXDA, poznati X leakers, otkrili su da Samsung planira razviti vlastiti GPU, a navodno će ga prvi put predstaviti uz Exynos 2600 2026. godine.

Samsung najavljuje snažan rast dobiti i inovacije u nosivim uređajima za 2024.

OreXDA je prvi put otkrio informaciju o ovom poduhvatu 2023., što sugerira da se već neko vrijeme radi na razvoju. Iako je malo detalja o samom GPU-u, vjerojatno će koristiti RDNA arhitekturu kao temelj, slično Qualcommovom Adrenu.


1 36

Ova vijest dolazi nakon što su glasine prošle godine sugerirale da Samsung planira ponovno pokrenuti vlastiti razvoj CPU-a, iako je to tvrtka brzo demantirala. Međutim, Qualcommov nedavni prelazak na vlastite custom CPU je mogao potaknuti Samsung da razmotri sličan potez.

Samsung: Snažan rast dobiti zahvaljujući Galaxy S24 i poluvodičima

Iako je suradnja s AMD-om obećavajuća, čini se da Samsung želi s vremenom postati potpuno neovisan u proizvodnji svojih čipova. Stoga nije isključeno da će budući Exynos SoC koristiti komponente koje je u potpunosti razvio Samsung, čime bi tvrtka postala samodostatna u tehnološkom ekosustavu.

Samsung One UI 7.0 (Android 15) – [lista kompatibilnih modela]

Sve u svemu, ova najava Samsunga sugerira da se mobilna industrija i dalje kreće prema inovacijama i napretku. Integracija vlastitih GPU-ova može dovesti do poboljšane performanse, efikasnosti i boljeg iskustva za korisnike, dok će istovremeno pružiti Samsungu veću kontrolu nad svojim proizvodima. Ostaje nam samo pratiti kako će se ove ambiciozne planove odraziti na budućnost mobilnih uređaja.


Izvor: ( preporucamo.com / itportal.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU