back to top
TutorijaliRegistracija domene za samo par minuta

Registracija domene za samo par minuta

- Advertisement -

Kao što smo već naglasili u uvodu, domene su adrese web stranica i predstavljaju jedini put ka stranici. One su svojevrsna lokacija na internetu i važno je pažljivo odabrati domenu koju korisnici mogu lako zapamtiti i koja inspiriše povjerenje.

Pored registracije domene, za web stranicu je također potrebno zakupiti web hosting, što predstavlja server na kojem će se nalaziti svi podaci stranice. Domena služi samo kao veza prema stranici, a jedina razlika među njima su nazivi. Tehnička svojstva nisu vezana za domene, već sve ostalo zavisi od kvaliteta hostinga.

Ekstenzije domene

Kada dođe vrijeme za registraciju domene, susrećete se sa različitim ekstenzijama. To su dijelovi domene koji se nalaze iza tačke i koje nije moguće mijenjati, već birati iz ponuđenih opcija. Neki od najpoznatijih su:

  • .com
  • .net
  • .org
  • .info
  • .hr (ili druge nacionalne ekstenzije)

Savjetujemo da uvijek birate poznate ekstenzije jer one imaju najveći autoritet na Googleu, za razliku od jeftinijih i manje poznatih opcija. Cijena domene je pristupačna, oko 10 eura godišnje, stoga nemojte štedjeti i odabrati nepoznat naziv radi uštede.

- Advertisement -

Odabir domene

Registracija domene je jednostavan proces u samo par klikova mišem, ali odabir kvalitetnog naziva zahtijeva vreme i razmišljanje. Domena je naziv web stranice koji se ne može mijenjati, jer s vremenom stiče autoritet na internetu. Zato ne žurite sa odabirom, već pažljivo smislite ime koje će biti prikladno za stranicu zauvijek.

Slični postovi:

Izvor: ( www.glavna.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU