TutorijaliŠta je web hosting (Objašnjenje)

Šta je web hosting (Objašnjenje)

Ako se pitate šta je web hosting na pravom ste sajtu. U nastavku vam donosimo kratko objašnjenje.

Svaka stranica na internetu ima svoje servere na koje je smještena, te koji šalju podatke korisnicima koji pristupaju toj stranici.

Upravo ti serveri su web hosting stranice, koji pružaju razne firme, tj. oni iznajmljuju servere korisnicima na određeno vremensko razdoblje.Kao što je za web stranicu neophodna domena, tj. adresa, tako je neophodan i hosting, tj. smještaj.

Kako bi korisnik web stranici mogao pristupiti putem interneta, ta web stranica mora se nalaziti na nekom web serveru. Web server, iako to može biti svako računalo, se najčešće iznajmljuje jer kada biste svoje računalo postavili kao server ono bi morali imati jake specifikacije i biti neprekidno spojeno na internet.

Ukoliko server izgubi vezu sa internetom vaša stranica postaje nedostupna dok god server nije povezan na internet, zato se neke web stranice nekad ne mogu učitati.

Dostupnost web hostinga

Također hosting može postati nedostupan ukoliko je na vašoj stranici u jednom trenutku preveliki broj korisnika koje on ne može podržati.

Ovisno o vašim potrebama, veličini stranice i procjeni njene posjećenosti birate vaš hosting paket. Postoje oni skuplji hosting paketi čiji serveri imaju puno prostora i podržavaju veći broj posjeta, no ukoliko na vašoj stranici ne očekujete veliku posjećenost onda su vam i jeftiniji hosting paketi sasvim dovoljni.

Bilo bi dobro kada biste se prije naruđbe web hostinga informirali po internetu ili upitali hosting provajdera koji hosting bi vam najviše odgovarao kako ne biste morali plaćati veću cijenu za skuplji hosting paket, ako vam on nije potreban i od njega nemate koristi.

Šta je web hosting


Postoje razne firme koje nude usluge hostinga, od onih stranih pa sve do domaćih.

Domaće su u većini slučajeva skuplje iz razloga što imaju manji broj klijenata, ali isto tako imaju svoje prednosti.

Komunikacija s domaćim firmama je znatno olakšana, a dobivate hosting u vašoj državi i komunikaciju na vašem jeziku.

Strane firme pak nude hosting po povoljnijoj cijeni, također imaju aktivnu podršku, ali na engleskom jeziku koji bi nekima mogao stvarati probleme.


Za web stranicu osim sadržaja, najbitnije stvari su domena i web hosting. Kod većine hosting provajdera uz zakup hostinga na godinu dana dana, domenu po želi dobivate na isto razdoblje.

Šta je web hosting video

DRUGI UPRAVO ČITAJU