back to top
ZANIMLJIVOSTIDPD blokirao AI četbota nakon što je kupac naučio da psuje i...

DPD blokirao AI četbota nakon što je kupac naučio da psuje i kritikuje

- Advertisement -

Londonska firma za dostave DPD je morala deaktivirati dio svog online četbota, pokretanog vještačkom inteligencijom (AI), nakon što je nezadovoljni kupac uspio da ga prilagodi da iznosi psovke i kritike protiv kompanije, izvještavaju britanski mediji danas.

Muzičarka Ešli Bošam (30) je pokušavala locirati izgubljenu pošiljku, ali nije dobila korisne informacije od chat-bota, prenosi Gardijan.

Nakon neuspjeha u dobijanju odgovarajućih informacija, odlučila se malo zabaviti i počela je eksperimentisati kako bi saznala koliko četbot može. To je pokrenulo niz događaja koje je Bošam opisala kao „haos“.

Počela je tražeći od AI-a da joj ispriča vic, ali je brzo prešla na natjeravanje chat-bota da napiše pjesmu koja kritikuje samu kompaniju. Nakon nekoliko narednih razmjena, četbot je počeo koristiti psovke, a zatim je krenuo i da kritikuje kako samu kompaniju, tako i sebe. Bošam je opisala četbota na Twitteru, napisavši:

„Potpuno je beskoristan u odgovaranju na bilo kakva pitanja, a kada sam ga zamolila, rado je sastavio pjesmu o tome koliko su i on i zaposleni u DPD-u užasni kao kolektiv. Nakon nekoliko upita, AI četbot je počeo i da psuje.“ Njena objava o ovome stekla je 800.000 pregleda u roku od 24 sata.

- Advertisement -

Izvor: ( it-mixer.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU