back to top
TutorijaliOdaberite laptop koji će najbolje odgovarati vašim potrebama

Odaberite laptop koji će najbolje odgovarati vašim potrebama

- Advertisement -

Danas je teško zamisliti život bez računala – bilo da ste učenik, student ili radite, vjerovatno većinu obaveza obavljate na računalu. Međutim, važno je znati da nisu sva računala ista i da nije svako računalo pogodno za sve zadatke.

Ukoliko često putujete i želite svoje računalo koristiti izvan kuće, najbolji izbor za vas su prijenosna računala koja možete nositi sa sobom. Važno je obratiti pažnju na neka važna svojstva pri odabiru prijenosnog računala.

Računalo ili tablet

Stolna ili prijenosna računala, ali čak i tableti mogu biti odgovarajući izbor ovisno o vašim potrebama. Tableti danas omogućavaju izvođenje osnovnih funkcija poput izrade prezentacija, otvaranja dokumenata i surfanja na internetu.

  • izrade prezentacija
  • otvaranja dokumenata
  • pisanja zabilješki
  • surfanja

Tableti su prikladni za osobe koje ne zahtijevaju mnogo više od osnovnih funkcija, ali je preporučljivo koristiti dodatnu periferiju kao što je tipkovnica za lakše unošenje podataka. Za kompleksnije zadatke poput kodiranja ili uređivanja slika i videa računala su bolji izbor.

- Advertisement -

Prijenosno ili stolno računalo

Kada se odlučujete između stolnog i prijenosnog računala, važno je uzeti u obzir da se prijenosna računala mogu nositi posvuda, omogućavajući vam rad u pokretu. Međutim, stolna računala su lakše nadograđiva, dok je kod prijenosnih zamjena komponenti ograničena.

Dimenzije računala su bitan podatak

Kod odabira prijenosnog računala, razmislite o tome za kakve svrhe ćete ga koristiti i gdje. Ako vam treba veći ekran za posao, odaberite model većih dimenzija. Za prenosivost, preporučuju se modeli do 15,6 inča dijagonale. Također, važna je i težina računala.

Orijentirajte se na bitne stavke računala

Kada kupujete prijenosno računalo, važno je da odaberete model koji odgovara vašim potrebama. Specifikacije poput radne memorije, grafičke kartice i procesora važne su za gaming računala, dok je za putnike bitan kapacitet baterije i kvalitet zaslona.

Istražite ponudu u trgovinama s informatičkom opremom

Kada birate prijenosno računalo, istražite različite modele u vašem cjenovnom rangu i provjerite njihove prednosti i mane. Važno je znati koje komponente se mogu mijenjati kako biste prilagodili računalo svojim potrebama.

Tablet kao zamjena za rad

Tableti su sve više alternativa klasičnim prijenosnim računalima. Imaju manje dimenzije i težinu te se lako prenose. Uz dodatnu tipkovnicu, mogu se koristiti za pisanje, vođenje bilješki i osnovne funkcije poput izrade prezentacija. Ipak, imaju ograničenja poput potrebe za internetom za neke funkcije i ograničenja u korištenju programa.

Slični postovi:

Izvor: ( www.glavna.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU