back to top
TutorijaliPočetak kreiranja svake web stranice počinje sa domenom

Početak kreiranja svake web stranice počinje sa domenom

- Advertisement -

Registracija domene na godinu dana

Domena se kupuje, ali za period od godinu dana ili duže. Kada izaberete odličnu, slobodnu domenu, sljedeći korak je njena registracija. Da biste to učinili, morate platiti određeni iznos registraru domene koji ste odabrali, a nakon uplate, oni će je registrirati na vaše podatke. Time postajete vlasnik domene i dobijate pristup njoj. Kako biste zadržali vlasništvo, neophodno je da je obnavljate svake godine ili odmah registrujete na duži period.

Web hosting je server web stranice

Za online dostupnost vaše web stranice, osim domene, potreban vam je i web hosting. To je server na kojem se čuvaju podaci vaše web stranice (dizajn, tekst, slike, video…) i koji ih šalje korisnicima koji pristupe domeni, omogućavajući prikaz stranice.

Web hosting možete iznajmiti od različitih registra domena i hosting provajdera, a jedan od njih je i plus.hr. Svaki hosting se razlikuje po kapacitetu servera, broju posjetilaca koji mogu biti na vašoj stranici i brzini učitavanja. Većina hosting provajdera nudi različite pakete hostinga, na koje možete postaviti svoje web stranice.

Ako planirate imati samo jednu web stranicu, osnovni hosting će biti dovoljan. Za više web stranica, možete razmotriti shared web hosting koji podržava više stranica. Važno je unaprijed znati o čemu će biti vaša stranica, koliko posjetilaca očekujete i odabrati hosting paket prema potrebama.

- Advertisement -

Slični postovi:

Izvor: ( www.glavna.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU