back to top
TVSmrt 8K televizora - itportal.ba preporučuje

Smrt 8K televizora – itportal.ba preporučuje

- Advertisement -

Prvi 8K televizor je predstavio Sharp prije osam godina. No, penetracija na tržištu je bila izuzetno slaba, iako je tržišni lider gurao 8K uređaje: 2021., 8K televizori su držali 0,15% svjetskog tržišta. Prema prognozama iz 2022. tvrke Omdia, do 2025. smo trebali gledati 9 milijuna 8K televizora. Najnovija prognoza? Samo 2.7 milijuna, ali do 2026.

Zašto su 8K televizori upokojeni? Više je razloga: nepotrebni su na manje od 100″ dijagonale, troše puno struje, zahtijevaju znatno snažnije procesore, nema sadržaja (Netflix je itekako pogurao 4K svojedobno…), nema novog codeca koji bi pratio 8K rezoluciju i najvažnije – skuplji su od jednako dobrih 4K televizora…

Ako se sjećate strategije najvećeg proizvođača televizora, prije 4 – 5 godina su odlučili “potkresati” svoje flagship 4K televizore i prisiliti vas da kupite 8K TV ako ste htjeli top kvalitetu slike – najbolje pozadinsko osvjetljenje, najbolje procesore i vrhunski antireflektivni filter.

- Advertisement -

To im se obilo o glavu jer su 8K TV bili značajno skuplji, pa su za godinu dana vratili prave 4K flagship televizore.

Dansa neki brendovi potpuno napuštaju 8K utrku, dok tržišni lider i dalje ima 8K TV u ponudi, no pitanje je – do kada.


8k interview main3

Tijekom prošle godine EU je donijela nove, strože regulative za potrošnju električne energije za televizore, a naknadno su ukinuli izuzeće za 8K i MicroLED televizore. Proizvođači televizora su odmah upozoril ida je to efektivna zabrana prodaje 8K televizora.

Prvi je reagirao TCL objavivši da neće predstaviti 8K TV u 2023. godini, dok je LG svoje 8K televizore ponudio samo na nekoliko tržišta.

Onda je i Sony objavio da odustaje od 8K televizora, a Panasonic, Philips i Vizio ih nikada nisu niti predstavili.


philips oled 907 48 55 65 11

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU