back to top
TutorijaliŠta je hosting i kako doprinosi funkcionalnosti web stranice?

Šta je hosting i kako doprinosi funkcionalnosti web stranice?

- Advertisement -

Web hosting je jedan od bitnijih pojmova na internetu i za web stranice. Njegova osnovna uloga je čuvanje različitih vrsta podataka, kao što su podaci web stranice za web hosting, dok obični hosting može sadržavati igre, filmove, aplikacije i slično. Sve što pronađete na internetu smješteno je na nekom hostingu, koji ima zadatak da vam podatke pošalje u što kraćem vremenskom periodu.

Što je web hosting?

Web hosting računalo ima stalnu i kvalitetnu vezu s internetom, te nakon što korisnik pristupi vašoj web stranici putem domene, prikazuje podatke s vaše web stranice. Glavni zadatak web hostinga je da korisniku u što kraćem vremenu pošalje određenu količinu podataka kako bi se web stranica brzo učitala. Iako web hosting može biti vaše računalo, to nije preporučljivo jer bi moralo biti uključeno 24 sata dnevno i imati stabilnu internet vezu. U protivnom, vaša web stranica bi bila nedostupna svaki put kada dođe do prekida veze ili isključivanja računala.

Što je internet domena?

Domena je veza između korisnika i web hostinga. Kada korisnik unese i posjeti domenu, ona ga povezuje s hostingom koji mu šalje podatke i prikazuje web stranicu. Domena se iznajmljuje na određeni period, najmanje na godinu dana, za razliku od hostinga koji se može iznajmiti na mjesečnoj bazi. Postoje različite ekstenzije domene, a najpopularnije su .com i .net, koje su najčešće korištene na internetu.

web hosting

- Advertisement -

Na što obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja hostinga?

Važno je znati za što će vam hosting služiti i koliki teret planirate pohraniti. Ovisno o tome, odaberite veličinu hostinga i imajte na umu koliko posjete očekujete. Hosting tvrtke nude različite pakete s različitim karakteristikama, snagom i cijenama. Početnici bi trebali započeti sa manjim paketom i po potrebi ga nadograditi na veći paket ako dođe do povećanja posjećenosti ili projekta.

Izaberite odgovarajući web hosting

Web hosting je neophodna usluga za postavljanje web stranica na internet. Iako je moguće samostalno postaviti stranice na vlastito računalo spojeno na internet, većina se ipak odlučuje za ugovaranje web hosting usluge radi praktičnosti. Različiti paketi hostinga nude različite usluge uključene u cijenu, s mogućnošću nadogradnje dodatnih usluga po potrebi.

youtube video

Web hosting za raznolike potrebe

Različiti paketi web hostinga omogućavaju korisnicima da odaberu usluge koje im odgovaraju. Paketi nude osnovne karakteristike poput prometa, veličine prostora na serveru i broja domena, ali također imaju dodatne usluge koje se mogu nadograditi uz dodatnu naknadu. Korisnici obično lako mogu pronaći paket koji odgovara njihovim potrebama.

Od dijeljenog web hostinga do naprednijih oblika

Dijeljeni web hosting je odličan izbor za one koji traže jednostavnost i povoljnu cijenu. VPS web hosting pruža više prilagodljivosti jer omogućava virtualno mjesto na serveru koje se može prilagoditi prema potrebama korisnika. Za najveći stupanj kontrole i autonomije, korisnici mogu zakupiti cijeli server. Ovaj oblik hostinga je najskuplji, ali pruža najvišu razinu upravljivosti.

Slični postovi:

Izvor: ( www.glavna.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU