back to top
TutorijaliVažnost novčanika za Bitcoine

Važnost novčanika za Bitcoine

- Advertisement -

Čak i ako niste upoznati puno s digitalnim kriptovalutama, vjerovatno ste čuli za Bitcoin. Prvi put se pojavio prije 10 godina i tvorac mu ostaje nepoznat. Na početku, mnogi nisu znali puno o ovoj kriptovaluti niti su mogli predvidjeti koliko će postati popularna i do koje mjere će rasti. Jednom je jedan Bitcoin bio skoro bezvrijedan, a danas jedan Bitcoin vrijedi oko 40-ak tisuća kuna (cijena stalno varira). Kao i sa klasičnim valutama, trebat će vam neka vrsta novčanika. Novčanik za Bitcoine je dostupan u nekoliko verzija.

Novčanik za Bitcoine za desktop korištenje

Postoje određeni programi koje možete instalirati na svoje računalo i koji će vam predstavljati vaš novčanik za Bitcoine. Pomoću njega moći ćete primati Bitcoine od drugih, ali ćete ih moći i slati. A naravno, služit će vam i kao mjesto za pohranu vaših Bitcoina. Nekoliko je takvih programa, dostupni su za različite platforme te je na vama da odaberete onaj koji vam najviše odgovara. Za one koji traže visoki nivo anonimnosti, preporučuje se DarkWallet. Jedini problem s ovakvim novčanicima je što ih morate koristiti na svom računalu, odnosno nisu prenosivi. No, postoji rješenje i za taj problem.

Mobilni novčanik za Bitcoine

Sve karakteristike koje su navedene za desktop korištenje, ali uz mogućnost korištenja u pokretu, pružit će vam mobilni novčanik za Bitcoine. Funkcioniraju na vašem pametnom telefonu kao aplikacija i omogućuju vam plaćanje putem Bitcoina i primanje uplata. Pametni telefoni koji imaju NFC mogućnost mogu je iskoristiti za plaćanje dodirom, bez potrebe za upisivanjem informacija.

novčanik za bitcoine

- Advertisement -

Mobilni novčanik za Bitcoine je trenutno dostupan samo na Android sistemima. Primjeri nekih mobilnih novčanika su Mycelium, Blockchain, itd. Apple, proizvođač iPhona i iOS operativnog sistema, još uvijek ne dozvoljava korištenje mobilnih novčanika na njihovoj platformi. Međutim, s obzirom na rast popularnosti ove i drugih digitalnih kriptovaluta, to bi se u budućnosti moglo promijeniti.

Online novčanik za Bitcoine

Online novčanik za Bitcoine čuva sve vaše privatne ključeve na računaru koji kontrolira druga osoba. Ova mogućnost vam omogućava da pristupite svom računu, odnosno novčaniku sa bilo kojeg mjesta ili uređaja koji ima pristup internetu. Međutim, nekima se ne sviđa činjenica da vaše ključeve može vidjeti osoba koja upravlja tom stranicom, što znači da postoji mogućnost da vam ukrade novac. Zbog toga, mnogi biraju samo provjerene servise koji su dugi niz godina bez poteškoća. Primjeri takvih online novčanika su Coinbase (koji je istovremeno i berza za digitalne kriptovalute), Strongcoin, Blockchain, itd.

youtube video

Hardverski novčanik za Bitcoine

Za najviši nivo sigurnosti, preporučljivo je nabaviti hardverski novčanik za Bitcoine u prodavnici računara. To je specijalni uređaj koji nije povezan na internet i na njemu su pohranjeni svi važni podaci. Jedin jedini način da neko zloupotrijebi vaš novčanik je da ga ukrade. Budući da postoji mogućnost krađe, ne može se reći da je 100% siguran, ali vrlo je blizu toga.

Može se spojiti na bilo koji računar i prenijeti važne podatke kako biste mogli slati ili primati Bitcoine. Nakon što to obavite, ponovo prebacite sve podatke na hardverski novčanik i izvadite ga iz računara. Jedan od trenutno najpopularnijih primjeraka je Ledger Nano. Osim za Bitcoine, može se koristiti i za neke druge popularne kriptovalute. Radi se o malom USB uređaju sa ekranom koji vam omogućava dodatnu provjeru. Za dodatnu zaštitu, morate ga otključati putem PIN-a i proći autentifikaciju kroz dva koraka.

Bez obzira na to za koji novčanik za Bitcoine se odlučite, budite oprezni pri razmjeni Bitcoina. Budući da je riječ o kriptovaluti koja je decentralizirana i nema centalnog entiteta, u slučaju prijevare ili zloupotrebe, nećete imati kome da se obratite. Bilo je mnogo slučajeva krađe Bitcoina, a zbog načina razmjene Bitcoina, teško je utvrditi identitet osobe koja ga je ukrala. Međutim, korištenjem kombinacije hardverskog novčanika za Bitcoine sa nekim drugim novčanikom, možete biti relativno sigurni.

Slični postovi:

Izvor: ( www.glavna.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU