back to top
TutorijaliPostoje dvije vrste domena na internetu

Postoje dvije vrste domena na internetu

- Advertisement -

Postoje različite vrste domena, ali ih možemo podijeliti na globalne i nacionalne. Globalne domene su najčešće i odgovarajuće za one koji žele poslovati na globalnom nivou ili usmjeriti svoje web stranice prema globalnom tržištu. Najpoznatija globalna domena je com. Ako želite fokusirati svoje web stranice na domaće tržište i posjetitelje, nacionalna domena je odličan izbor. Svaka država ima svoju nacionalnu domenu, a za Hrvatsku je to hr domena.

Hrvatska nacionalna domena

Hrvatska nacionalna domena, ili hr domena, prepoznaje se po skraćenici hr. Carnet je zadužen za upravljanje nacionalnom domenom u Hrvatskoj od 1993. godine. Hr domena je dostupna u besplatnoj i naplatnoj verziji.

hr domena

Besplatna hr domena

Besplatna hr domena moguća je za fizičke i pravne osobe s registriranom djelatnošću u Hrvatskoj. Naziv domene mora sadržavati registrirano ime tvrtke, obrta ili udruge. Besplatna hr domena je ograničena pravilima pri odabiru naziva.

youtube video

- Advertisement -

Registracija besplatne hr domene

Besplatna hr domena se može registrirati preko različitih tvrtki ili putem web stranice https://domene.hr/portal/register/hr. Postupak uključuje unos podataka i dostavu dokumenata. Nakon registracije, domena je odmah spremna za korištenje.

Naplatna hr domena

Naplatna hr domena zahtijeva financijsku naknadu, ali omogućava registraciju više domena i veću slobodu pri odabiru imena. Domena mora biti slobodna za registraciju.

Registracija naplatne hr domene

Registracija naplatne hr domene se obavlja preko registrara koji vam olakšavaju proces. Postupak je sličan registraciji globalnih domena.

Hr domena je odličan način za privlačenje domaćih posjetitelja na vašu web stranicu. Razmislite o svojim opcijama kada je u pitanju hr domena.

Ako vam zatreba nova tinta za printer Canon, pročitajte članak na navedenoj poveznici.

Slični postovi:

Izvor: ( www.glavna.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU