back to top
TutorijaliInternetski prostor obiluje različitim vrstama domena

Internetski prostor obiluje različitim vrstama domena

- Advertisement -

Internet se konstantno razvija. To obuhvata razne usluge, ali mnogi ga najčešće povezuju s pregledavanjem web stranica. Ne čudi to, s obzirom na povećanje broja web stranica i činjenicu da su postale primarno mjesto gdje se traže informacije.

Problem s velikim brojem web stranica i označavanjem istih je riješen kroz upotrebu domena. Domeni predstavljaju identifikaciju određene web stranice putem jedinstvenog naziva i ekstenzije koja označava vrstu. I dok su mnogi popularni nazivi već zauzeti, uz malo sreće možda ćete pronaći slobodan koji vam odgovara.

Vrste domena

Internet prostor danas je gotovo pretrpan različitim vrstama domena, a broj novih web stranica svakodnevno raste. Možemo izdvojiti tri osnovne vrste:

  • gLTD (generic top level domains)
  • ccTLD (country code top level domains)
  • newTLD (new top level domains)

Svaka od ovih vrsta ima svoja osnovna pravila vezana za registraciju, kao i svoje prednosti i nedostatke. Više informacija možete pronaći u nastavku.

- Advertisement -

Generičke top level domene

Ova vrsta domena je najrasprostranjenija na internetu, s ekstenzijama poput com, net, org, biz i info. Za njihovo upravljanje odgovorna je glavna organizacija za upravljanje domenama, ICANN. Vode računa o tome da ne dođe do dvosmislenosti u registraciji i da se pridržavaju pravila vezanih uz određivanje naziva.

Domena s com ekstenzijom je jedna od najpopularnijih na internetu i mnoge kratke verzije naziva su već zauzete. No, čak i ako ne možete pronaći slobodnu generičku domenu, uvijek postoji mogućnost istog naziva s drugom ekstenzijom.

Nacionalne domene

Nacionalne domene lako je prepoznati po ekstenziji države, poput hr za Hrvatsku, si za Sloveniju, de za Njemačku. Svaka država postavlja svoja pravila za registraciju, od određivanja naziva do korisnika koji imaju pravo na registraciju. U Hrvatskoj je Carnet zadužen za upravljanje nacionalnim domenama.

Ove domene su odlične za predstavljanje na domaćem tržištu jer korisnici prema ekstenziji mogu naslutiti da je stranica povezana s domaćim tržištem prije nego je posjete.

Domene nove generacije

S obzirom na porast broja korisnika interneta i web stranica, te zauzeće domena, razvile su se nove ekstenzije. Te tzv. domene nove generacije obiluju mnogobrojnim mogućnostima, a karakterizira ih naziv koji sugerira sadržaj stranice. Na primjer, ekstenzija .city je idealna za službene stranice gradova,  .company je savršena za tvrtke i sl.

Zbog velikog broja novih ekstenzija, veća je šansa da dobijete željeni naziv. Ako je vaša željena domena već zauzeta s com ekstenzijom, uvijek možete odabrati neku novu koja odgovara vašim potrebama.

Registracija domena

Nakon izrade web stranica, potrebni su vam registracija domena i web hosting kako biste ih postavili na internet. Obje usluge možete dogovoriti kod domaće ili strane tvrtke. Postupak registracije je jednostavan – upišete željeni naziv i ekstenziju, te unesete osobne podatke i informacije o plaćanju. Nakon završetka procesa, dobit ćete domenu za svoje stranice.

Ako naziv koji ste odabrali nije slobodan, sustav će vam dati prijedloge ili možete pokušati ponovno. Imajte na umu da možda možete zadržati naziv i promijeniti ekstenziju.

Neka svi vide vaše internetske stranice

Nakon što registrirate domenu i napravite web stranice, trebate ih postaviti na web hosting. Ova usluga obuhvaća postavljanje vaših stranica na poslužitelj kako bi bile dostupne posjetiteljima diljem svijeta.

Nakon postavljanja, potrebno je povezati vašu domenu s web stranicama. To je jednostavan postupak, no ako imate poteškoća, uvijek se možete obratiti tvrtki koja vam je pružila web hosting za pomoć.

Slični postovi:

Izvor: ( www.glavna.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU