back to top
TutorijaliKloniranje diska je vrlo efikasna metoda.

Kloniranje diska je vrlo efikasna metoda.

- Advertisement -

Računalni tvrdi diskovi imaju sve veći kapacitet. Prije par godina, gigabajtni diskovi su predstavljali revoluciju u svijetu informacionih tehnologija. Naravno, cijena ovakvih velikih diskova je bila visoka. Danas na tržištu možemo naći diskove sa kapacitetom većim od terabajta. Ako imate stari tvrdi disk sa nedovoljno prostora za pohranu podataka, a želite ih prebaciti na drugi disk, možete koristiti metodu nazvanu kloniranje diska.

Osnovna funkcija

Kloniranje diska je vrlo efikasan način za kompletno prebacivanje sadržaja sa jednog diska na drugi, stvarajući identičnu kopiju. Ovo ne podrazumijeva samo kopiranje podataka sa jednog diska na drugi. Ako se odlučite za kloniranje diska, prenijet ćete i svoje lične postavke, operativni sistem, instalirane aplikacije i slično. Ručno ovaj posao bi bio veoma zahtjevan i dugotrajan, dok će kloniranje diska taj proces znatno olakšati i ubrzati. Postupak možete obaviti kroz nekoliko specijaliziranih programa.

youtube video

Korištenje softvera

Za kloniranje diska možete koristiti različite softverske programe na tržištu, kao što su Acronis True Image, Clonezilla, Norton Ghost i drugi. Iako se sučelje i opcije softvera razlikuju, osnovna funkcionalnost je ista. Stvaranje slike tvrdog diska je najzanimljivija opcija, gdje se svi podaci pohranjuju u jednu datoteku nazvanu slika.

- Advertisement -

Pored podataka, slika će sadržavati i vaše postavke, operativni sistem i sve što imate na računaru. Ovu sliku možete raspakirati na bilo koji drugi disk i izvršiti kloniranje diska, stvarajući potpuno identičnu kopiju. Ovo je bolja opcija od obične sigurnosne kopije koja čuva samo podatke.

Slični postovi:

Izvor: ( www.glavna.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU