back to top
TutorijaliSpašavanje podataka sa tvrdog diska

Spašavanje podataka sa tvrdog diska

- Advertisement -

Kako izgleda pohrana?

Sve što je pohranjeno na vašem računaru, nalazi se na vašim diskovima. To uključuje i programske podrške, naredbe za programe, te datoteke sa muzikom, slikama, video zapisima… Sve je organizovano na jednom ili više diskova. Kada otvorite My Computer (Moj računar), možete lako pristupiti tim diskovima koji su obično nazvani C:/ ili D:/, ponekad čak i G:/. Svaka intervencija se svodi na spašavanje podataka sa diska.

Ako koristite brži SSD disk, spašavanje podataka će biti brže. Ukoliko imate HDD disk, koji je sporiji, trebat će vam više vremena za spašavanje. Važno je napomenuti da vam možda neće biti jasno šta se tačno nalazi na tim diskovima – kada ih otvorite, vidjećete mnogo foldera i datoteka koje možda ne razumijete. Zbog toga je najbolje prepustiti posao onima koji znaju gdje se što nalazi.

Kloniranje diska

Postoje mnoge prednosti kloniranja diska, a postupak kloniranja datoteka može se obaviti na različite načine. Važno je imati kopije važnih datoteka, te često praviti duplu kopiju (i u oblaku i na fizičkom mediju). Kako biste osigurali optimalnu sigurnost vaših podataka, trebate redovno, mjesečno, kopirati sve bitne datoteke.

Postoje i aplikacije koje automatski vrše kloniranje. Da biste dobili dobre rezultate, trebat će vam kvalitetan program ili osoba koja će profesionalno obaviti taj posao za vas.

- Advertisement -

Slični postovi:

Izvor: ( www.glavna.com / ITPortal.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

DRUGI UPRAVO ČITAJU